Op eigen initiatief heb ik een animatie gemaakt die uitlegt wanneer een jong vogeltje hulp nodig heeft. Er worden namelijk nog te veel vogeltjes met de beste bedoelingen, maar onnodig bij de vogelopvang gebracht.

Via mijn social media pagina Birdnerd NL hoop ik met dergelijke animaties op een leuke manier mensen een stukje educatie over vogels bij te brengen.

Heb jij een jong vogeltje gevonden?

Kijk eerst of het vogeltje wel hulp nodig heeft. Dat hoeft namelijk niet altijd zo te zijn. Want dat jonge vogels in het voorjaar op de grond terechtkomen, is heel normaal. Jonge vogels ontgroeien snel hun nest. Ze brengen dan een paar dagen op de grond door, terwijl de ouders in de buurt voedsel zoeken. Binnen een paar dagen kunnen ze helemaal zelf vliegen en eten vinden.

Een jong vogeltje moet de kunst van het overleven afkijken van zijn ouders. Niet alle jongen zullen het redden, de natuur is hard. Maar zij die het overleven, zijn klaargestoomd voor een leven in het wild.

Hoe kan je zo’n vogeltje wél helpen? Als het vogeltje op een gevaarlijke plek zit, kan je die op een beschutte plek te zetten: in een struik of op een tak (je hoeft niet bang te zijn dat jouw geur er voor zorgt het vogeltje wordt verstoten; de meeste vogels kunnen niet goed ruiken). De ouders vinden hem terug door zijn bedelroep. Houd je kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen.

  • Klant Birdnerd NL
  • Jaar 2020